P.tesi - Cuma: 09:00-18:00, C.tesi: 09:00-13:30
-
-
-
Teşvikiye, Doğu İş Merkezi, Kat:7, 34365 Şişli/İstanbul
P.tesi - Cuma: 09:00-18:00, C.tesi: 09:00-13:30
Teşvikiye, Doğu İş Merkezi, Kat:7, 34365 Şişli/İstanbul
Fibromiyalji, kronik yaygın kas-iskelet sistemi ağrıları ve yorgunlukla karakterize bir rahatsızlıktır. Aynı zamanda uyku bozuklukları, hassasiyet, depresyon ve anksiyete gibi semptomlarla da kendini gösterebilir. İlk olarak 1800'lü yıllarda insan vücudunda belirli hassaslaşmış ağrılı noktalar tanımlanmış, ancak fibromiyalji tanısı resmi olarak 1987 yılında kabul edilmiştir. Bugün fibromiyalji, kronik ağrı sendromları arasında en sık görülen hastalıklardan biri olarak kabul edilmektedir.
Fibromiyalji, kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülmektedir. Özellikle 30-50 yaş aralığındaki kadınlarda yaygındır. Ancak erkeklerde ve çocuklarda da daha az sıklıkta olsa da görülebilir. Bu hastalık stresli yaşam koşulları, genetik yatkınlık, hormonal değişiklikler, ve uyku bozuklukları gibi birçok faktörle ilişkilendirilmiştir.
Fibromiyaljinin kesin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, sinir sistemindeki aşırı hassasiyetin ve kişilerdeki ağrı algısının bozulmasının temel rol oynadığı düşünülmektedir. Stres, travma, enfeksiyonlar ve genetik faktörler, fibromiyaljiyi tetikleyebilen unsurlar arasında yer alır. Ayrıca serotonin ve dopamin gibi nörotransmitter seviyelerindeki değişiklikler de ağrı algısını artırabilir.
Fibromiyalji hastalarının ağrıları genellikle tüm vücutta yaygın olarak hissedilir. Bu bölgelerdeki ağrı şiddeti değişkenlik gösterebileceği gibi zaman zaman ağrılarda artış ve azalma da gözlenebili. Fibromiyalji ağrıları sıklıklar şu bölgelerde görülür:
Hastalarda ayrıca yorgunluk, sabah tutukluğu, baş ağrısı, sindirim sistemi şikayetleri (şişkinlik, kabızlık, veya ishal) ve konsantrasyon güçlüğü gibi ek semptomlar da görülebilir.
Fibromiyalji tanısı, hastanın şikayetlerinin detaylı bir şekilde değerlendirilmesi ve fizik muayene ile konur. 1987 yılında resmi olarak tanımlanan fibromiyalji için, Amerikan Romatoloji Derneği’nin tanı kriterlerine göre:
Laboratuvar testleri ve görüntüleme yöntemleri, genellikle diğer hastalıkların dışlanması için kullanılır.
Fibromiyalji tedavisinde algoloji uzmanları, hastanın ağrılarını kontrol altına almak ve yaşam kalitesini artırmak için bir dizi yöntem kullanır. Bunlar şunları içerir:
Fibromiyalji tedavisi, multidisipliner bir yaklaşımla daha etkili hale gelir. Kliniğimizde fibromiyalji hastalarının tedavisi için multidisipliner bir anlayışı benimsemekteyiz. Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları ve Psikiyatri uzmanları görüş alış-verişinde bulunarak hastaların hem fiziksel hem de psikolojik iyilik hallerine kavuşmaları için ortak hareket edilmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Kliniğimizde uyguladığımız özel tedavilerin yanı sıra gerekli ilaç desteği, fizik tedavi programları, egzersizler ve bilişsel davranışçı terapileri ile beraber beslenme programlarının düzenlenmesi gerektiğini düşündüğümüzden tedavide bütüncül bir yaklaşımı benimsiyoruz.
Kliniğimizde, fibromiyalji tedavisini multidisipliner bir anlayışla ele alıyor ve hastalarımıza en uygun tedavi planını sunuyoruz. Eğer fibromiyalji ile ilgili şikayetleriniz varsa, detaylı değerlendirme ve tedavi seçenekleri için kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz.