• P.tesi - Cuma: 09:00-18:00, C.tesi: 09:00-13:30

  • Teşvikiye, Doğu İş Merkezi, Kat:7, 34365 Şişli/İstanbul

Kanser Ağrısına Nasıl Son Verilir?

Kanser Ağrısına Nasıl Son Verilir?

Kanser hastalarımız bizim yumuşak karnımız. Hastalarımız tedavi süresince birçok sebepten dolayı şiddetli ağrılar yaşayabilmektedir. Bu ağrıları kontrol altına alıp hayat konforlarını yükseltmek ve hastalarımızın tedaviye uyumlarını arttırabilmek için birçok tedavi seçeneğimiz bulunmakta. Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği basamaklı ağrı tedavisi Algoloji hekimleri için rehber olsa da sadece ilaç verilerek kanser ağrılarını kontrol altına almak çoğunlukla zor olmaktadır. Bu nedenle kliniğimizde birçok girişimsel tedavi yöntemi seçeneği bulunmakta. Bu tedaviler çoğunlukla aynı gün taburculuğa imkan sağlayan, Algoloji uzman hekimleri tarafından uygulandığında konforlu ve güvenli tedavi seçenkleridir. Birkaç örnek vermek gerekirse;

Kanser Ağrısında Uyguladığımız Girişimsel Tedavi Yöntemleri

1. Epidural Kateter/Port Uygulamaları

Epidural kateter veya port uygulamaları, ağrı kesici ilaçların doğrudan omurilik çevresine iletilmesini sağlar. Bu yöntem, özellikle şiddetli kanser ağrılarında etkili bir çözüm sunar ve hastanın yaşam kalitesini artırır. Ayrıca ağrı kesici olarak ağızdan alınan ilaç dozlarının çok çok daha düşük kısmı epidural bölgeye uygulanarak daha etkili analjezi sağlanır. Bu nedenle oral yolla (ağızdan alınan) ilaçların çok daha düşük dozu epidural bölgeye uygulandığı için olası ilaç yan etkileri de (kabızlık, sersemlik, uyku vb) neredeyse görülmez.

2. Nöroliz

Nöroliz, ağrıya sebep olan organın/dokunun, ağrısını ileten sinirlerin bazı medikal ajanlar kullanılarak uzun süreli olarak bloke edilmesiyle ağrının kontrol altına alınmasını sağlar. Örneğin,  pankreas kanseri kaynaklı karın ağrılarında bu bölgenin ağrısını beyine ileten çölyak sinir pleksusuna nörolitik ajanlar uygulanması ile ağrılara ciddi oranda son veren etkili bir yöntemdir.

3. Epidural Enjeksiyonlar

Omurilik zarı arka duvarına uygulanan epidural enjeksiyonlar, ağrı iletiminin ara durağı olan omurilik düzeyinde ağrının iletimi kesilerek ağrıyı hafifletir.

4. Radyofrekans Tedavisi

Sinir uçlarının radyofrekans enerjisiyle ısıtılması yoluyla ağrıyı ileten yolların geçici olarak devre dışı bırakılmasını sağlar. Bu yöntem ağrıya sebep olan dokunun ağrı duyusunu taşıyan sinirlerinin özel cihazlar aracılığıyla tespit edilerek, bu sinirin ağrı iletimini baskılaması yöntemine dayanır. Örneğin karaciğer kaynaklı ağrılarda splanknik sinirlerin tespit edilerek müdahele edilmesi ile ağrıya son verilebilir.

5. İntratekal İlaç Uygulamaları

Ağrı kesici ilaçların doğrudan omurilik içerisine verilmesiyle etkili ve hızlı bir ağrı kontrolü sağlanır. Bu yöntem, ileri düzey kanser ağrılarında oldukça faydalıdır.

Kanser ağrısı, doğru tedavi yöntemleriyle kontrol altına alınabilir ve hastaların yaşam kalitesi artırılabilir. Eğer kanser ağrısı nedeniyle zorlanıyorsanız, kliniğimize başvurarak size uygun girişimsel tedavi seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. Unutmayın;

Ağrısız Bir Yaşam Mümkün !

logo